A vadászkutya és a nyúl

0 Tovább

Daily dog: nehezen indult a reggel

0 Tovább

Daily dog: kulcsos kutya

Amióta van dummys kulcstartónk, azóta rendszerré vált, hogy a lépcsőházban Bandi átveszi a kulcsot. Már annyira megszokta, hogy ha belépünk, megáll a lépcsőn, és várja, hogy odaadjam neki. Nagyon vigyáz arra, hogy ne csörögjön a kulcs. :)

0 Tovább

Megviselte a kutyákat a fukusimai katasztrófa

A fukusimai erőmű 2011-es katasztrófáját követően kutyák ezrei maradtak magukra a kiürített területeken. (A térségben kb. 5800 regisztrált kutyát tartottak.) A jótékonysági szervezetek munkájának köszönhetően rengeteget befogtak, és sikeresen régi/új gazdához juttattak.

Forrás: JEARS

Az események nemcsak az embereket, de a kutyákat is nagyon megviselték. Az Azabu Egyetem kutatói összehasonlították a kutyák viselkedését és a vizeletükben lévő kortizol stresszhormon szintjét a sziget más területein gazdátlanná vált kutyákéval. Megállapították, hogy a fukusimai kutyák sokkal kevésbé voltak agresszívak az idegen emberekkel szemben, nehezebb volt őket tanítani, és sokkal kevésbé kötődtek a gondozóikhoz, mint más menhelyi ebek. (Ezek a megállapítások a menhelyre kerülés első hónapjaira vonatkoznak, vélhetően idővel azért oldódtak a kutyák.) A stresszhormon-szintjük öt-tízszeres volt, és ez a magas szint a megmentésük után sokkal tovább kitartott, mint a kontrollként szolgáló kutyáknál. 

A kutatók szerint a kutyák állapotát több dolog is magyarázhatja: a földrengés okozta stressz, a túl sokáig tartó egyedüllét vagy az emberek hirtelen és totális eltűnése.

A Facebookon több csoport is alakult a földrengésben otthontalanná vált kutyák megmentésére, én a Japan Earthquake Animal Rescue and Support oldalát szoktam néha nézegetni, itt rengeteg happy enddel végződő sztorit lehet olvasni.

0 Tovább

Magyar kutyák Európa legszebbjei közt

Nagyon szép magyar sikerrel zárult a hétvégén a bukaresti Európa Kutyakiállítás: a végső összevetésben Oudry Gandamak afgán agárt a kiállítás 2. legszebb kutyájának választották. Az ötéves, többszörös champion szuka kutya tulajdonosa a hódmezővásárhelyi Bakos Csilla (White Infinity's kennel), a tenyésztője Vlastislav és Iveta Vojtek Szlovákiából.

A kiállításon a magyar tenyésztésű kutyák is szépen remekeltek. Pénteken a 3. fajtacsoport fiatal győztese lett az ukrán tulajdonú Agria Icebreaker foxterrier (teny.: Korózs-Papp Judit), szombaton pedig a 10-es csoport fiataljai között győzött Petrezselyemprojekt Nightflight (teny.: Mózes Annamária, tul.: Novák Dániel) whippet. A szombati kölyök Best In Show-ban a 2. helyen végzett a beagle Good Head Angel (teny.: Porrogi Gábor, tul.: Porrogi Gábor, Tóth Tibor), míg vasárnap a nap legszebb kölyökkutyájának választották az orosz tulajdonú Celine Antonia De Bourbon From Taste Of Ambrosia tibeti terriert (teny.: Füzeséri Éva).

A teljes eredménylista itt, ezen az oldalon pedig sok-sok képet láthattok mozgásban lévő kutyákról. :) 

0 Tovább

Bukarestben gyülekeznek Európa legszebb kutyái

Több mint hatezer kutya részvételével pénteken kezdetét veszi a 2012-es Európa Kutyakiállítás Bukarestben. A kiállításra Magyarországról 378 kutyát neveztek, csupán Oroszországból (1819), Romániából (1183) és Ukrajnából (436) érkezett több nevezés.

A legnépesebb az amstaffok ringje lesz, ebből a fajtából 180 nevezés érkezett, míg goldenből 81, labradorból 78. A magyar fajták többsége igazi ritkaság lesz, mert rsz magyar vizslából 30, erdélyi kopóból 21, komondorból 7, mudiból 6, puliból 5, kuvaszból 4, drótos vizslából 3, pumiból 3, magyar agárból pedig 2 példányt neveztek.

A kiállítás élő közvetítése elérhető lesz itt.

0 Tovább

Kitiltották a kutyákat a nagykanizsai terekről

...és nemcsak a kutyákat, de a bicikliseket, gördeszkások, görkorisokat is.

"15/A. § Tiltott közösségellenes magatartást követ el, aki az Erzsébet tér, Deák tér, Széchenyi tér, Eötvös térnek e rendelet 1. mellékletében bejelölt területén

a.) a kijelölt dohányzóhelyen kívül dohányzik;

b.) kerékpáron közlekedik, görkorcsolyázik, gördeszkázik, gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral behajt, parkol;

c.) kutyát vagy más állatot – a vakvezető és mozgáskorlátozottat segítő, kiképzett szolgálati kutya kivételével – sétáltat, oda bevisz;

d.) másoktól pénzt kéreget, illetve elfogad, e célból kiáll vagy kiül."
Szuperul felújították a főteret Kanizsán, és miután vége lett a nyárnak, gyorsan úgy döntött az önkormányzat, hogy kitiltja onnan (és még a város 3 másik teréről) a bicikliző gyerekeket és a kutyával sétálókat. Még jó, hogy a terveket bemutató videóban van biciklis és gördeszkás is. A lényeg, hogy kutyával nehogy bárkinek is eszébe jusson leülni a szökőkút melletti padra, és anyuka pedig nehogy arra tévedjen a bicikliző gyerekével, mert még a végén elkapja a közteres.
4 Tovább

Esküvő kutyával

Nem tudom, mikor döntöttem el, hogy kutyás esküvőt szeretnék, de amikor már élesben kellett esküvőt tervezni, természetes volt, hogy Bandi is aktív részese lesz az eseménynek. Persze mi más lehetett volna a feladata, mint a gyűrűk szállítása.

Nem akartam a nyakába kötni a gyűrűket, hanem miután úgyis mindig mindent cipel, azt gondoltam, hogy kap egy kosarat, és abban lesznek a gyűrűk. Eleinte úgy képzeltem, hogy majd jóval előtte megveszem a kosarat (természetesen kettőt, egyiket gyakorlásra, a másikat az esküvőre), és bőven lesz időnk gyakorolni, de ez nem jött össze. A kosarak az esküvő előtt két héttel lettek meg, így túl sok időnk nem maradt. Otthon minden nap cipeltettem a kutyával, aztán a hajrában, mikor már Kanizsán voltunk, bementünk vele a főtérre, és ott is gyakoroltunk vele. Kicsit aggódtam ugyan, hogy a vendégsereg nem fog-e bezavarni, de bíztam benne, hogy jól bírja a stresszt, és majd tud a feladatra koncentrálni.

Elérkezett a nagy nap. Már reggel megkezdtem a fodrász-kozmetikus túrát, felöltöztem, és kora délután kutyástól, mindenestől elindultunk a fotózásra. Tűző nap, 37 fok... ne akarjatok nyári esküvőt! A fotózás egy erdőben volt, így szerencsére nem a napon álltunk, de a baromi melegtől rendesen kitikkadtunk, főleg Bandi, és ez volt az, amit eredetileg nem kalkuláltunk bele az egészbe. Nagyon kikészült. Úgy terveztük, hogy a fotózás és a ceremónia között még lesz időnk pihenni egy kicsit, de megcsúsztunk, így a fotózás után csak annyi időnk volt, hogy beugrottunk a helyszínre, ott hagytuk szüleimmel a kutyát, és gyorsan elszaladtunk rendbe szedni magunkat.

6 előtt pár perccel értünk vissza, és azzal fogadtak minket, hogy a mikrofonpróba során a recsegéstől Bandi bepánikolt, és megszökött... Nem volt rajta se póráz, se nyakörv, csak a nyakkendő, szüleim pedig épp bent az étteremben, és végül a kutyás barátaink kapták el az étterem előtti téren. (Szerencsére egy belső udvarban van az étterem, így autós forgalom nem volt.) Ne tudjátok meg, milyen lelkiismeret-furdalásom van még most is. Szegény kutyán látszott, hogy meg van zuhanva, Réka barátnőm pedig, akinek a kutyát a kosárral indítania kellett, csak kicsit volt ideges, hogy vajon elindul-e majd Bandi.

Elkezdődött a ceremónia, bevonultunk, eljött az a rész, hogy az anyakönyvvezető kérte a gyűrűket, és a kutya csak nem akart felállni. Feküdt Rékáék előtt a földön, hulla fáradt volt, és úgy döntött, hogy ő nem áll fel. Nagy nehezen aztán sikerült talpra állítani, de a kosarat nem akarta elvenni. A vendégek nézegettek hátrafelé, hogy mi van, én kezdtem ideges lenni... Aztán amikor odakiáltottam neki, akkor eszébe jutott, mit kéne csinálni, és már szaladt is a kosárral. Nagyon meghatódtam, tündéri volt, ahogy szaladt felénk nyakkendőben, kosárral a szájában, és nem nézett senkire, csak jött.

Utána folytatódott a ceremónia, és bár eredetileg úgy gondoltuk, hogy Bandi itt lelép a színről, és visszamegy Rékáékhoz, végül maradt velünk. Végig ott feküdt előttünk, csak akkor kelt fel, amikor odamentem aláírni az anyakönyvet. Akkor bebújt az asztal alá, onnan nézegetett kifelé, majd amikor visszamentem a helyemre, jött velem ő is. Imádnivaló volt.

A ceremónia után már nem nyúztuk tovább, bátyám elvitte haza, és szerintem végigaludta az éjszakát. Szerencsére másnap nyoma sem volt rajta az előző napi megpróbáltatásoknak (ekkor örültem igazán, hogy egy könnyen oldható kutyám van), de még így is iszonyú rosszul éreztem magam a mikrofonpróbás affér miatt.

Aki hasonlóban gondolkozik, annak csak azt tudom mondani, hogy a fotózás fantasztikus élmény volt kutyával, és azt még ő is élvezte. De utána a ceremónia már sok volt neki. Nagyon sok buktatója van a dolognak, és elengedhetetlen hozzá egy jó idegrendszerű kutya, amelyik nem ijed meg a vendégseregtől, de nem is áll le útközben spanolni mindenkivel. Nekem nagyon jó volt, hogy ő is ott volt velünk. Ő már kevésbé élvezte, de azért becsülettel tette a dolgát. :)

***

Akit érdekel, Facebookon még talál kutyás képeket az esküvőről. :)

0 Tovább

Vigyünk kutyát a munkahelyre!

Nem saját, via Orientpress, de teljes mértékben támogatom a dolgot :)

Bandit az [origo]-ba!

***

A kutya jelenléte megnyugtat, csökkenti a stresszt, sőt a szívinfarktus esélyét is – jótékony hatással bír a munkavégzésre is, és ezt egyre több munkahelyen ismerik fel. Janza Frigyes állatorvos, etológus a Rádió Orientben mesélt a kutyatartás mindennapi vagy épp terápiás előnyeiről: tudták, hogy a kutya és az ember genetikusan is kötődik egymáshoz?

Amerikában egyre elterjedtebbek a kutyabarát munkahelyek, ami elősegíti a kreatív és hatékony munkavégzést, hiszen az állatok nyugtató hatással vannak gazdájukra. Janza Frigyes , aki eredeti szakmája szerint állatorvos, és évtizedek óta oktat etológiát egyetemi docensként, kifejtette, hogy a kutyák és az emberek koevolúciós fejlődésen mentek keresztül: ez az együttes evolúciónak olyan hatásait jelenti, hogy genetikai alapjai vannak az egymáshoz való vonzódásnak. A magyar kutatók, Csány Vilmossal az élen kiemelt eredményességgel kutatták a kutya etológiáját. Mások kimutatták, hogy a szívinfarktuson átesett emberek esetében a kutyatartóknál több mint ötven százalékkal csökkent az újabb infarktus kialakulásának veszélye. A kutyatartás terápiás előnyei fizikai, pszichés értelemben is igen fontosak , azonban a kutyabarát munkahelyek kialakításánál figyelembe kell venni az esetleges ügyfélkört is.

A rendészeti tevékenység sem képzelhető a kutyák nélkül. Janza Frigyes vezette a kutyavezető-képző iskolát, ami a belügyminisztérium és az alárendelt rendvédelmi szervek számára képez ki szolgálati kutyákat. Az iskolarendszerű képzés a harmincas, negyvenes években indult, Magyarországon pedig, egyedülálló módon nem előképzik a kutyákat, hanem a későbbi gazdával együtt, közösen oktatják őket.

A nyomkövető és szagazonosító kutyák kiképzése a leghosszabb. Minden embernek egyéni szagmintája van, amit lefednek az egyéb „művi” szagok, a kutyák azonban képesek ezek megkülönböztetésére. Egy alkalommal például bizalmas iratok tűntek el a páncélszekrényből, és a kutyák azonosították a takarítónő, a szoba tulajdonosa és az elkövető szagmintáját is. Ez persze bizonyítéknak csak korlátozottan tekinthető, azonban segíthet a nyomozási eljárás elindításában. Magyarországon leginkább az őr és járőr kutyák terjedtek el, amikor a legtöbb kutya volt rendészeti szolgálatban, a számuk 3500-ra volt tehető, napjainkra ez a szám körülbelül ezerre csökkent. Arányait tekintve nőtt a kereső-azonosító kutyák száma, amelyek nem feltétlenül a fizikai erejükkel dolgoznak, és számos segítő, terápiás céllal tartott kutya is létezik, például vakvezető, társ vagy jelzőkutyák. A kutyák bizonyos tumorok, daganatok kimutatására is képesek, akkor, amikor az illető még nincs tudatában betegségének. Képeznek ki bányamentő kutyákat, de ezeket az állatokat a halott testek felkutatására is könnyedén lehetett trenírozni.

A robbanószer és kábítószer-kereső kutyák kiképzésénél nagy sikereket értek el a magyarok, mindkét kategóriában Európa bajnokságot nyertek. A siker titka az, hogy a klasszikus reflexelmélet helyett kutyáink oktatása etológiai kutatások eredményein alapul. Paradox helyzet ugyanakkor, Magyarországon a kutyatartásnak nincs megfelelő törvényi szabályozása: az ebrendeletek az önkormányzatokhoz tartoznak, de nagyon érik egy országos ebrendelet megalkotása is – vélekedett Janza. Egyre több a kutyák szállításával, jólétével kapcsolatos szabályozás van, és meg kell határozni a kutyatartás negatív hatásaival kapcsolatos felelősséget is, például a veszettség elleni oltás, ebadó, piszok, környezetszennyezés tekintetében. Jelenleg nincs országos összeírás, statisztikai adat a kutyák számáról. A magyar fajták tenyésztését is állami kézbe kellene venni, hiszen a közösen viselt felelősség centrális szabályzást igényelne – mondta el a Rádió Orient etológus vendége.

0 Tovább

Zuckerberg terelni vitte a puliját

minden terelőkutyás kipróbálhatná egyszer...

további képek Beast Fb-oldalán

1 Tovább

Benne voltunk a tévében!

Pontosabban csak Bandi. :) Keressétek 20:35-nél!

(a suliról az egyik lány, Luca dolgozott vele)

0 Tovább

Tökéletlenség

Alapvetően Bandita teljesen olyan kutya lett, mint amilyet szerettem volna. Jó képességű, jól motiválható, szeret dolgozni. Emberekkel barátságos, de nem spanol úton-útfélen mindenkivel. Bár más kutyáknak szereti mutogatni magát, simán el tudom vinni kutyatársaságba. És alapesetben nyugodt, tök jól elvan a lakásban, de ha munka van, fel tud pörögni.

Egy hiányossága van: az egyik golyója.

6 Tovább

Kutya nyerte a brit tehetségkutatót

Zenés-táncos produkcióval egy csaj és a kutyája nyerték a Britain's Got Talent döntőjét. Ashleigh és Pudsey a Mission Impossible zenéjére mutattak be mindenféle trükköket, és teljesen lenyűgözték a zsűrit.

A műfajt egyébként dog dancingnek hívják, és itthon is elég sokan művelik. A lenti videón Karlyik Nóra és Sherlock nevű kutyája látható.

0 Tovább

Harcoltatott kutyákat koboztak el Ózdon

Ezek a képek nemrég kerültek ki az Állatvédőrség Facebook oldalára, elég egyértelmű, hogy mire használták a kutyákat... Tíz bull-típusú kutyát vittek be az ózdi menhelyre, és rendőrségi eljárás indult a tulajdonosok ellen.

Két kutyának friss, még vérző sérülései voltak

Fiatal kan

 10 hó körüli kan

2-3 év körüli szuka

házi futópad

no comment...

0 Tovább

Bezár a kutyafuttató a Kopaszin?

Úgy tűnik, hogy elkezdték a Rio építését a Kopaszin a kutyafuttató mellett :( Erősen kétlem, hogy így megmarad a futtató...

0 Tovább

Tévécsatorna otthon hagyott kutyáknak

Az USA-ban nemrég indult egy tévécsatorna, ahol nyugtató, játékos és ingerekhez szoktató műsorokat sugároznak kutyáknak. A színeket és a hangokat az ebek érzékeihez igazították. A készítők azt javasolják, hogy első alkalommal érdemes közösen leülni a tévé elé, aztán ha a kutya már hozzászokott, akkor nyugodtan egyedül lehet hagyni. Este kipróbálom Bandin, kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzá.

Ilyen egy relaxáló műsor:

Ez a stimuláló:

Ez pedig az ingerekhez szoktató:

1 Tovább

A legaranyosabb társasjáték

0 Tovább

A kutyafürdetés legszebb pillanata

amikor a kutya a nappali közepén állva lerázza magáról a vizet

2 Tovább

SMS-ek kutyáktól

0 Tovább

Budapest, a kutyások fővárosa

Az EB OVO egyesület egy nagyon hangulatos kisfilmet készített a nagyvárosi kutyatartásról. Legújabb akciójukkal, a Mancsletétellel arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy milyen keveset tudni arról, mégis hány kutyás él a magyar városokban, mennyien szedik/nem szedik maguk után a kutyapiszok, és hányan szeretnék, hogy Budapest kutyabarát főváros legyen.

0 Tovább

Ez aztán a kutyabemutató

sok-sok gyönyörű malinois egy rakáson

0 Tovább

Így formálunk mi

Pár hónapja még azon bosszankodtam, hogy mennyire nincs időm és energiám arra, hogy bármit is dolgozzak a kutyával, most meg hirtelen minden összejött. Hetente járunk az ELTE-re, mellette még egy kis kutyasulis fejtágításon is részt veszek/veszünk, és közben néha eljárunk retrieveres tréningekre. Néha picit bajban is vagyok, hogy éppen mit gyakoroljak a kutyával, de szerencsére Bandi egyelőre jól bírja a terhelést.

Már régóta terveztem, hogy egyszer felveszem, ahogy formálunk (a formálásról bővebben itt), és tegnap pont volt egy nyugodt esténk, úgyhogy beizzítottam a kamerát. A cél az volt, hogy hozza oda a polc előtt lévő pici, 0,5 kilós súlyzókat. A videón végig látszik, hogy nehezen tud elszakadni a kamerától, mert előtte végignézte, ahogy babráltam vele. Bénázok elég sokat, vannak elkésett klikkek, meg sikerült nagyon ügyesen úgy leülnöm, hogy a kutyától nem láttam, hogy mit csinál.

Elég hamar rájött a dologra, mondjuk pár hete a telefonommal játszottuk el ugyanezt, úgyhogy nem volt teljesen új számára a feladat. Nagyon örültem neki, hogy nem kezdett el ugatni, mert ez elég gyakran elő szokott fordulni, hogy ha elakad. De most csak befeküdt, hasalt, aztán próbálkozott tovább. Ügyes volt. :)

0 Tovább

Új kuckó

Megjött Bandi új boxa, eddig nyerőnek tűnik, sokkal stabilabb, mint a többi textilbox. Vettem vele Vetbedet is, nem gondoltam volna, hogy ez ennyire puha, remélem, Bandi szeretni fogja. :)

Itt vettük.

0 Tovább

Ha menni kell, akkor menni kell

és még el is kaparta a műfüvön

0 Tovább

Magyar kutya a világ legszebbjei között

Fantasztikus magyar sikerrel zárult hétvégén a világ egyik legnagyobb kutyakiállítása, a Crufts. A Birminghamben megrendezett kiállításon a magyar tenyésztésű és magyar tulajdonú bobtail, Bottom Shaker My Secret "Jimmy" fajtagyőztes és a pásztorkutyák csoportjának győztese lett.

Bottom Shaker My Secret, felvezetője Hanó Zsolt

A 4,5 éves, többszörös champion kan tenyésztője Szetmár István, tulajdonosa Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó és Koroknai József. Vörös Zsuzsanna White Empire kennelnév alatt már évek óta tenyészt bearded collie-kat.

A kiállítás legszebbjét vasárnap este a hét csoportgyőztes közül választották ki, így Jimmy is ott volt az összevetésben. A Best in Show címet végül Zentarr Elizabeth brit lhasa apso kapta, míg a második a szlovák King of Helluland Feel the Win újfoundlandi lett.

A győztes kiválasztása

A Crufts az angol karanténszabályok miatt sokáig csak a brit kutyák versenye volt, ám a néhány évvel ezelőtt bevezetett vérvizsgálat óta már a világ minden pontjáról neveznek kutyákat. Idén összesen 28 ezer kutyát neveztek a négynapos kiállításra. (A vérvizsgálat azt jelenti, hogy az utazás előtt 6 hónappal vért vesznek a kutyától, és megnézik, hogy mennyi veszettség elleni ellenanyag van a vérében. Ha minden stimmel, akkor a kutya utazhat.)

A kiállítás nem volt botrányoktól mentes, ugyanis az idén bevezetett egészségügyi szűrések miatt a clumber spániel, basset hound, pekingi palotakutya és angol bulldog fajtáknál nem adták ki a fajtagyőztes címeket. A Kennel Club március elsejétől 15 fajtánál kötelező állatorvosi vizsgálatot vezetett be a bíró által fajtagyőztesnek javasolt kutyáknál, hogy csak olyan példányok kaphassák meg a címet, amelyek valóban egészségesek, vagyis nincsenek légzési, szem- és bőrproblémáik. Az érintett fajták: basset hound, angol véreb, clumber spániel, shar-pei, angol bulldog, csau-csau, francia bulldog, német juhászkutya, bordeaux-i dog, nápolyi masztiff, angol masztiff, bernáthegyi, kínai meztelen kutya, mopsz, pekingi palotakutya

A fajták kedvelői közül persze sokan felháborodással fogadták a döntést, de a listát elnézve tipikusan olyan fajtákról van szó, amelyeknél ezekre igenis oda kell figyelni. Szerintem az nem normális dolog, amikor egy angol bulldog csak császármetszéssel képes szülni, vagy éppen ráncfelvarrásra van szüksége egy shar-peinek ahhoz, hogy kilásson. Az ortopéd, járni alig képes német juhászkutyákról nem is beszélve...

A teljes Crufts eredménylista itt, még több videó pedig itt érhető el.

0 Tovább

Bezacskózva dobták a kukába az újszülött kutyákat

Bács-Kiskun lehet az állatkínzók fellegvára, mert szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne bukkanna fel valami hátborzongató hír, hogy állatokat éheztettek (1., 2.), szomjaztattak, kutyagyárat üzemeltettek vagy éppen kutyákat vágtak ketté.

Most éppen valaki még élő, néhány napos kiskutyákat dobott ki egy kukába. Arra nem volt képes, hogy megölje a felesleges szaporulatot (altatásról, ne adj isten ivartalanításról biztosan nem hallott), inkább csak bedobta a kölyköket egy zacskóba, és egy laza mozdulattal behajította őket egy szemetesbe. Szerencsére a kiskutyák hangjára egy járókelő felfigyelt, és értesítette az állatvédőket, így a kölykök már jó kezekben vannak, de kérdéses, hogy túlélik-e.

Forrás: Menhely az Állatokért Alapítvány

Minimum letörném a kezét az ilyennek. Vagy bezavarnám egy csapat éhező vadállat közé.

0 Tovább

Nem kutyaiskola, hanem gazdaiskola

Ezt szoktam válaszolni, ha valaki megkérdezi tőlem, miben más az Őrmezői Kutyasuli és általában a tükör kutyasulik, mint a többi kutyaiskola. Mindig elmondom, hogy nálunk a kutyák a foglalkozásokon általában szabadon vannak, és hogy a tanítás során nem alkalmazunk semmilyen kényszert velük szemben. Azt is el szoktam magyarázni, hogy a cél, hogy a gazda jó gazda legyen, olyan, akire a kutya felnézhet, és akit hajlandó/akar követni.

Már több mint egy éve, hogy kijárok Őrmezőre, tavaly januárban még gazdiként kezdtem az oviban. Májusban alapfokú tanfolyam Bandival, aztán egy nyári tábor, és a tábor után pedig már mint oktató-tanonc mászkáltam ki a kutyaoviba. Szeptemberben középfokú tanfolyam kutyástól, közben oviban csopvez lettem, megfigyeltem a tanfolyamokon, mostanra pedig már túl vagyok az első félig-meddig saját csoporton, ahol segítő oktatói szerepben kísértem végig egy alapfokú tanfolyamot. Olyan sebességgel történnek a dolgok, hogy csak kapkodom a fejem, bár az nagy előny, hogy a kiképzésvezetői tanfolyamokat és néhány szemináriumot már korábban elvégeztem, így az alapok nem voltak ismeretlenek. (No meg az sem volt hátrány, hogy Kanizsán már próbálkoztam kiképzősdivel.)

Csoportunk a vizsga után

Amikor évekkel ezelőtt először belecsöppentem ebbe az egész "póráz nélkül dolgozunk, klikkerrel varázsolunk"-rendszerbe, hihetetlennek tűnt, hogy lehet így is kutyaiskolát csinálni. Pötyimmel hagyományos, pórázrángatós kutyasuliba jártunk, és bár volt ott is jutalmazás, közel sem ennyi, mint amennyit ma a tanítás során használok. Ott a kutya azért csinálta meg a feladatot, mert tudta, hogy ha nem jön láb mellett, akkor úgyis odarántom. Nem is figyelt rám úgy, és ha épp olyanja volt, akkor rimánkodhattam neki, hogy jöjjön már vissza, nagy ívben tojt a fejemre. Ehhez képest Banditával teljesen más a helyzet. Ha meghallja a klkikker zörgését, már ott áll előttem, és csillogó szemmel várja, hogy most mi fog történni. Ha belekezdünk valami új feladatba, akkor látni rajta, hogy próbálja kitalálni, mit kellene csinálnia, és az is látszik, amikor leesik neki, hogy "hoppá, szóval ezt kell!" :)

A hagyományos képzés során fel sem merült, hogy az iskolában elengedjük a kutyákat, mert borítékolva volt, hogy bunyó lesz. Ilyen tapasztalatok után kétkedve fogadtam, hogy lehet úgy tanulni a kutyával, hogy közben 10 másik kutya (amiből mondjuk 6 kan) van körülötted a pályán. S láss csodát, lehet! Aki nem hiszi, jöjjön ki a sulira, és nézze meg! :)

Terepfoglalkozáson

Az alapfokú tanfolyamokon határozottan érezhető a gazdaiskola hangulat, ugyanis itt a gazdiknak az idő nagy részében csak annyi dolguk van, hogy a csoportvezetőre figyeljenek. A szabadon futkosó kutyákkal pedig a segítők és a megfigyelők foglalkoznak. És ez az egész kulcsa: egyetlen oktató nem nagyon tudna egy csoportot végigvinni, mert nagyon nehéz (szinte lehetetlen) egyszerre foglalkozni a gazdikkal, és közben felügyelni a kutyákat - pláne ha van köztük problémásabb eset. Kell tehát a segítség, nálunk is volt olyan, hogy öten voltunk fent oktatók a pályán. De a kutyák számára sokkal izgalmasabb így a suli, és sokkal szívesebben tanulnak, mintha végig pórázon kellene feszíteniük. Arról nem is beszélve, hogy alapfokon még tényleg rengeteg tanulnivalója van a gazdának, és ez igazából sokkal fontosabb annál, mint hogy a kutya papírforma szerint üljön láb mellett. A tanfolyamon a gazdik segítséget kapnak a mindennapi életben felmerülő problémák megoldásához, és ez fontosabb, mint egy bármilyen vizsgára való felkészítés. Ha egy gazdi megfogadja a tanácsokat, akkor a tanfolyamok végére lesz egy olyan kutyája, amelyiket be lehet hívni, és amelyikkel póráz nélkül, zsebre tett kézzel lehet sétálni. (Ez télen különösen előnyös!)


Sok idegen kutya egy rakáson - közös kirándulás a népszigetisekkel

A Tükör suli tehát olyan gazdáknak való, akik szeretnék egy kicsit jobban megérteni a kutyájukat, és fontos nekik, hogy a hétköznapokban normális életet élhessenek a kedvencükkel. Mindezek mellett egy ilyen tanfolyam, illetve a kutya tükröt is tart az ember elé. A kérdés az, hogy mennyire áll készen a gazda arra, hogy belenézzen ebbe a tükörbe, és elfogadja, amit ott lát.

Egy dologgal küzdök nagyon, ez pedig a saját kutyám. Sajnos az iskolai foglalkozások ütik a vadászkutyás tréningeket, így az utóbbi időkben azzal kísérleteztünk, hogy Viktor vitte Banditát gyakorolni. Sajnos ez nem igazán jött be, a kutya visszaesett, és elkezdett bohóckodni. Úgyhogy márciustól délutáni csoportokba megyek át, és szerintem kicsit az oviról is lemondok, hogy legalább délelőtt tudjak normálisan Bandival foglalkozni. Bízom benne, hogy ez segíteni fog. Már csak azért is, mert március 15-én vizsgázni szeretnék vele. :)

1 Tovább

Két kutya és egy teniszlabda

ezek a fejek... :)

0 Tovább

Kutyát mentettek a Balatonból a tűzoltók

Míg a Dráva egyik holtágán a jégről mentést gyakorolták a somogyi katasztrófavédők, addig társaik a Balatonon éles bevetésen vettek részt, egy kutyát mentettek ki a Nyugati-övcsatornánál.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtök délután kiadott közleménye szerint Balatonmáriafürdőnél a jeges vízbe esett egy golden retriever, kimentéséhez riasztották a marcali tűzoltókat.

A bajba jutott állatot egy, a partról kötéllel biztosított, búvárruhába öltözött tűzoltó a jégre fektetett létrán közelítette meg, és húzta ki a fagyos vízből.    

(MTI)

***

szegény kutty, remélem nem lett jégkocka

0 Tovább

Star Wars kutya módra


szólj hozzá: Star Wars kutya módra

0 Tovább

Megmenekülnek a kegyes haláltól a román kóbor kutyák

A román parlament november végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint a városi hatóságok befoghatják és elpusztíthatják az ebeket, ha harminc napon belül senki sem fogadja be őket. A polgármesteri hivataloknak helyi népszavazással vagy közvélemény-kutatással kellett volna megbizonyosodniuk arról, hogy a polgárok egyetértenek-e ezzel a gyakorlattal.

Az alkotmánybíróság azonban alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a jogszabálynak éppen azt a két cikkelyét, amelyek a kutyák kegyes halál révén való elpusztítását szabályozták.

A román állatvédő egyesületek hónapok óta tiltakoznak az általuk "barbárnak" nevezett jogszabály ellen. Szerdán is tüntettek a román parlament épülete előtt, ahol az alkotmánybíróság is székel. A tiltakozók üdvrivalgással fogadták a talárosok döntését.

Az alkotmánybírósági határozatnak nem örülnek az ebek agresszivitásától tartó lakosok. Romániában főleg Bukarestben okoznak gondot a gazdátlan kutyák, hiszen becslések szerint negyvenezer állat garázdálkodik az utcákon. Korábban befogták és ivartalanították őket, így egy ideig csökkent a számuk, de néhány éve ismét szaporodni kezdtek. Így továbbra is több ezer ember szorul kezelésre évente kutyaharapás miatt.

A most alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabályban megfogalmazott radikális módszerrel legutóbb a 2000-es évek elején Traian Basescu volt bukaresti főpolgármester - Románia jelenlegi államfője - próbálkozott, de akkor is zátonyra futott a próbálkozás, miután olyan hírességek tiltakoztak a kutyák megölése ellen, mint Brigitte Bardot francia színésznő.

MTI

0 Tovább

Újabb nagyszerű kutyás eredmények az ELTE-n

via origo: Csecsemőkhöz hasonlóan reagálnak a kutyák az emberi kommunikációs jelzésekre

Néhány hete mi is hasonló eye tracker vizsgálaton vettünk részt Bandival, másodszorra sikerült is bemérni a szemét. :) A cikkben ő az a kutya, aki előszerettel néz tévét, és aki megmorogta az Alient. :)

0 Tovább

EbGondolat

blogavatar

A kutyázás egy életforma

Utolsó kommentek