Megrendítő jelenetet vettek videóra a Közel-Keleten: egy felnőtt kutya odasétált az út szélén heverő kölyökkutya teteméhez, és aprólékosan betemette. Azt nem tudni, hogy a kölyök a sajátja volt-e.

Marc Bekoff, a Coloradói Egyetem etológusa a Psychology Today oldalán azt írja, hogy ehhez hasonlót korábban vörös rókáknál látott, amikor egy nőstény eltemetett egy hímet, valószínűleg a párját. Bekoff szerint a róka nagyon gondosan és tudatosan temette be a tetemet, és ugyanez figyelhető meg most a videón látható kutyánál is. A temetés körülbelül három percig tartott, és a kutya csak akkor távozott, amikor már teljesen betemette a testet.

Bekoff szerint nem lehet tudni, hogy a kutya gyászolt-e, vagy valami más okból temette be a kölyköt. Sőt úgy véli, hogy a jelenség még figyelemre méltóbb akkor, ha a kutya semmilyen viszonyban nem állt a kölyökkel.

A kutatók sokáig tiltakoztak az ellen, hogy az állatok gyászolnának. Az utóbbi évek eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a csimpánzok bizonyos mértékig tisztában vannak a halállal. Megfigyelték például, hogy kiemelt figyelmet tanúsítanak a haldoklóknak, és videóra vettek egy nőstényt, amint gyászolja a kölykét.