Bemutatom Kukut, a 4 éves golden retrievert, az ország első képzett hallássérült-segítőkutyáját. Kuku gazdája helyett hall: jelzi, ha vendég érkezett, és ébreszt, ha csörög az óra. Gazdája még kölyökként választotta ki erre a feladatra, s a képzésében a NEO Segítőkutya Egyesület kiképzői segédkeztek.

Mányik Richárdtól, az egyesület munkatársától megtudtam, hogy ők maguk is Kuku tanításán keresztül ismerkedtek meg a hallássérült-segítőkutyák képzésével, és külföldre jártak/járnak tanulni a segítőkutya képzés ezen részét (valamint a mozgássérült-, rohamelőjelző-, és az autista segítőkutyák tanítását is). Kuku gyakorlatilag a vizsgamunkájuk, gazdája kérésére ő otthoni környezetben dolgozik.

Richárd elmondta, hogy már más szervezet is elkezdte a hallássérült-segítőkutya képzést idehaza (például a Kutyával az Emberért Alapítvány), de hivatalosan még nincsen ilyen levizsgázott segítőkutya Magyarországon. Kuku gazdája megelégedésére stabilan dolgozik, de mivel csak otthon van szüksége a segítségre, így a vizsgával járó előnyök (bejuthatnak családi kutyák által nem látogatható részekre) számára nem fontosak.

A NEO Segítőkutya Egyesület a honlapján egy kérdőívvel méri fel az igényt a hallássérült-segítőkutyákra, és Richárd elmondta, hogy az online és a bemutatókon kapott személyes kérdőíveket már több mint 300-an töltötték ki. A nagyon kedvező fogadtatás ellenére azonban a konkrét jelentkező ennek töredéke, ezért az egyesület munkatársai az itthon ismeretlen segítőkutyai szerepkört különböző szakmai fórumokon is igyekeznek bemutatni.

Az egyesület egy nagyon speciális segítőkutya képzésével is foglalkozik: a még kölyök Donnie, a drótszőrű magyar vizsla egy csőlátással élő fiatalember segítője lesz. Donnie gazdájának blogját itt olvashatjátok.