Néhány hónappal ezelőtt írtam arról, hogy a kuvaszosok megpróbálják visszajuttatni a fajtát eredeti szerepébe, a nyáj mellé. Ennek részeként szeptemberben egy különleges kiállítást is rendeztek, ahol nemcsak a “show” kuvaszok mérettek meg, de a Kuvaszok és Nagyragadozók programban részt vevő, aktívan dolgozó kutyák is.

Nagyon szuper dolognak tartom, hogy a kuvaszosok ennyi mindent megtesznek azért, hogy bebizonyítsák, azok a kutyák is el tudják látni eredeti szerepüket, amelyek már generációk óta nem láttak se nyájat, se farkast.. Sajnos sok olyan fajta van, ahol már szinte teljesen elkülönült a munka és a kiállítási vérvonal, pedig a küllem nem minden. A legszomorúbbak azok az esetek, amikor a kiállítási vonal olyan anatómiai változásokat szenvedett, hogy már nem is nagyon lenne alkalmas arra, amire kitenyésztették.

Bátorságpróba is volt (forrás: Horváth Balázs/www.dog-foto.com)

A kuvasz szerencséjére nem tartozik a legnépszerűbb fajták közé. A felkapott fajták kiállításokon felvonuló létszámához képest elsőre talán nem tűnik olyan soknak a magyarandrásfalvi találkozón megjelent 45 kutya, de ezeknek a fele dolgozik is. Annak ellenére, hogy a dolgozó kutyák korábban szinte sose vagy alig voltak megkötve, és nem voltak ekkora tömegben, nagyon nyugodtan viselkedtek, és jól viselték a bíró közeledését is, írta Bölöni Botond, a rendezvény szervezője. Bölöni szerint a program abszolút elérte a célját, mert Erdélyből, Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából is érkeztek kutyák, és a magyar tenyésztők több olyan erdélyi kanra is felfigyeltek, akikkel vérfrissítés céljából fedeztetni fognak.

I. Székelyföldi Tájjellegű Kuvasz Kiállítás, Magyarandrásfalva 2013.szeptember 21 from Bölöni Botond on Vimeo.

A saját fajtáink többségét sajnos eléggé mostohán kezeljük, pedig nagyon jó adottságúak. Nem kanapékutyák, mindegyik olyan, amelyikkel foglalkozni kell. De ha az ember megtalálja a legjobb módot az energiájuk levezetésére, akkor ideális családi kutyák lehetnek.

A kuvasz például kiválóan alkalmas területőrzése, de valahogy manapság sokkal inkább dívik kaukázusit vagy moszkvai őrkutyát tartani ilyen célra. Szóval hajrá kuvaszok!