Help Sales ÁSZF

Strandolás kutyával: Délegyháza

Ha ma valaki a kutyájával egy belföldi vízparton szeretne egy kellemes napot eltölteni, elég sok akadályba ütközik. Az emberi fürdésre alkalmas vizekből a legtöbb helyen kitiltották a kutyákat, a Balatonban például csak mindenféle rejtett és kiépítetlen partszakaszon lehet a kutyával közösen fürdeni. A kutyasulis kutyás tábor egy olyan zalaegerszegi kempingben volt, ahol lehetett a kutyával strandolni, és a táborból visszatérve elkezdtem keresni olyan további helyeket, ahol van erre lehetőség.

Kis csapatunk egy része: Nico, Panka, Bandi

A délegyházi tavaknál lévő Tavirózsa Kempingről már nagyon sokat hallottam, és múlt hétvégén úgy döntöttünk, kipróbáljuk. A szombati időjárás ugyan kicsit elbizonytalanított, de vasárnap reggel úgy tűnt, nem lesz itt gond, és útnak indultunk. Odafelé a Google Maps alapján mentünk, és amikor a cél előtt néhány kilométerrel rávitt minket egy hepehupás földútra, már értettem, hogy miért javasolta az iGo, hogy Délegyházán keresztül közelítsük meg a strandot.

A kemping bejárata

A kempinghez érve egy kutyaszimbólumokkal tarkított tábla jelezte, hogy jó helyen járunk. A strandra fejenként 500 forintért lehetett bejutni, és a kutya után is ugyanennyit kellett fizetni. A strandra leérve jobbra kellett elindulni, és a legvégén egy mobilkerítésre helyezett kutyafejes tábla és néhány kakiszacsi jelölte, hogy ott a kutyás szakasz.

Itt kezdődik a kutyastrand

Mi dél körül értünk ki, akkor még kevesebben voltak, de délutánra már 10-15 kutyás gyűlt össze. A kutyás strand egész nagy és árnyékos, a part kavicsos, és a víz fokozatosan mélyül. Kellemesen meleg volt, mi is megmártóztunk. A kutyákkal nem volt gond, szépen elvoltak egymás mellett, és a gazdák többsége is normális volt.

A kutyás partszakasz

Egy dolog nem volt szimpatikus, és nem is igazán értettem a jelenséget. Délután megjelent egy kigyúrt férfi egy pitbullal, és bevonult a strand közepére. Néhány kutya megindult felé ismerkedni, amire a fickó nagyon érzékenyen reagált, az egyik ártalmatlanul szaglászó kutyát nagy ívben odébb hajította. Azt hittem, hogy agresszív a pitje, de nem, úgyhogy elég furcsa volt. Ha ennyire irritálja mások jelenléte, akkor minek megy strandra? Vagy legalább elvonulhatna a kutyás szakasz szélére, ahol kevesebben vannak. Az mindenesetre biztos, hogy ha az én kutyámat dobta volna el, tuti nem hagyom szó nélkül.

Ismerkedtünk

Ezen a gazdán kívül még egy dolog nem tetszett, a WC. A kutyás strandon volt egy mobilvécé, amit elég régen üríthettek utoljára, így inkább visszasétáltunk a bejárathoz, és az ott lévő konténeres WC-t használtuk.

Kajálni a bejáratnál lévő büfében lehetett, bár mi nem ettünk ott, így nem tudom, milyen a kínálat. Délután a kutyás strandon megjelent egy biciklis néni, aki barackot és házi palacsintát árult, az egész jó volt.

Nem bírt leállni

Bulivaaan!

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, és valószínűleg még vissza fogunk térni, mert a kellemetlenségeket leszámítva nagyon szuper volt a hely. A kutyák imádták, hempergés közben rengeteg bogáncsszerű termést összegyűjtöttek, amit élmény volt kifésülni belőlük. :) Bandi annyira elfáradt, hogy otthon sok gondunk már nem volt vele, rögtön eldőlt.

Úton hazafelé

0 Tovább

Magyar filmsztár kutyáknak keresnek gazdát

Nagyjából kétszáz kutya szereplésével forgatott filmet az elmúlt hónapokban Mundruczó Kornél filmrendező. A kutyák egy részét menhelyekről kölcsönözték, és a forgatás befejeztével most gazdát keresnek nekik.

A kutyák különböző képzettségűek, van köztük, amelyik csak alapképzést kapott, ők sípra behívhatóak, tudnak laza pórázon sétálni, autóban utazni, és hozzászoktak a szállítóboxhoz. A magasabb szinten képzettek ezen kívül tudnak ülni, feküdni, állni, és zavaró ingerek között is helyben maradni.

A kutyákat budaörsi, váci és gödöllői kutyamenhelyekről lehet örökbefogadni, fényképes adatlapjaik megtekinthetők ezen az oldalon, illetve a Facebookon.

A Fehér isten egy Lili nevű kiskamasz lányról szól, akinek az apja döntése miatt meg kell válnia szeretett kutyájától. Lili azonban nem törődik bele a dologba, hanem kutyája keresésére indul, miközben a kutyák csapatba szerveződnek, és háborút indítanak az emberek ellen. A film a tervek szerint 2014 őszén kerül a mozikba.

0 Tovább

Eltemette a halott kölyköt a gyászoló kutya

Megrendítő jelenetet vettek videóra a Közel-Keleten: egy felnőtt kutya odasétált az út szélén heverő kölyökkutya teteméhez, és aprólékosan betemette. Azt nem tudni, hogy a kölyök a sajátja volt-e.

Marc Bekoff, a Coloradói Egyetem etológusa a Psychology Today oldalán azt írja, hogy ehhez hasonlót korábban vörös rókáknál látott, amikor egy nőstény eltemetett egy hímet, valószínűleg a párját. Bekoff szerint a róka nagyon gondosan és tudatosan temette be a tetemet, és ugyanez figyelhető meg most a videón látható kutyánál is. A temetés körülbelül három percig tartott, és a kutya csak akkor távozott, amikor már teljesen betemette a testet.

Bekoff szerint nem lehet tudni, hogy a kutya gyászolt-e, vagy valami más okból temette be a kölyköt. Sőt úgy véli, hogy a jelenség még figyelemre méltóbb akkor, ha a kutya semmilyen viszonyban nem állt a kölyökkel.

A kutatók sokáig tiltakoztak az ellen, hogy az állatok gyászolnának. Az utóbbi évek eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a csimpánzok bizonyos mértékig tisztában vannak a halállal. Megfigyelték például, hogy kiemelt figyelmet tanúsítanak a haldoklóknak, és videóra vettek egy nőstényt, amint gyászolja a kölykét.

1 Tovább

Nem is csúnya a világ legrusnyább kutyája

Walle-t, a beagle-basset hound-boxer keveréket választották a világ legrondább kutyájának az Egyesült Államokban. A korábbi évek kilógó nyelvű, kopasz testű, eltorzult fejű nyerteseihez képest a rövid lábú, púpos hátú, nagy fejű keverék szerintem nem is csúnya. 

Az eredményhirdetés pillanata

Az egyik bíró szerint Walle olyan, mintha photoshoppal rakták volna össze.

Elég erős volt a mezőny

0 Tovább

Hazatért az orr nélküli kutya

Sikeres arcműtét után hazatért a Fülöp-szigetekre Kabang, az orr nélküli kutya. A német juhászkutya/japán spicc keverék 2011-ben egy balesetben vesztette el az orrát, amikor egy száguldó motor elé vetette magát, megmentve két kislányt a gázolástól.

A kutya műtétjére gyűjtést rendeztek, és tavaly októberben az amerikai UC Davis állatorvosi klinikájára szállították. Az arcátültetést és a teljes rekonstrukciót az állatorvosok elvetették, mert túl hosszú gyógyulási idővel járt volna, ezért csak részlegesen állították helyre a kutya orrát. Az orvosok a szívférgességét és a golflabdányi hüvelytumorját is sikeresen kezelték. "Nem szép kutya, de boldog" - mondta a sajtótájékoztatón a Frank Verstraete, az egyetem állatorvosa.

1 Tovább

Életképek a világkiállításról

0 Tovább

Oktatói szemmel

Tegnap egy jól sikerült alapfokú tanfolyami óra után elkezdtem gondolkozni azon, hogy miért jó oktatónak lenni, és miért szeretem csinálni ezt az egészet. Szerelem. Hobbi. Kikapcsolódásnak annyira nem mondanám, mert fejben nagyon ott kell lenni, és nagy a felelősség is. (A kikapcsolódás az ovi. :) ) De nincs annál szebb, mint amikor beérik a munka gyümölcse. Amikor látod, hogy tudtál segíteni, hogy a közös munkának hála élhetőbbek a hétköznapok, és segítettél a gazdának, hogy elinduljon egy olyan úton, amin haladva sokkal jobban megismerheti a kutyáját és önmagát is.

Döcögősen jutottam el idáig. 13 évesen kezdtem el kutyaiskolába járni a pöttyösömmel, és utána kisebb-nagyobb megszakításokkal megfordultunk kutyasulikban. Minden érdekelt, az agility, a mentőkutyázás, a klikker, és csak úgy szívtam volna be magamba mindent, de a távolság nagy úr, és Nagykanizsáról nehéz volt lépés tartani a fejlődéssel a kutyás világban. Ez egészen odáig vezetett, hogy néhány évre ki is vontam magam a kutyázásból, mert úgy éreztem, nem tudok hova továbbmenni. Aztán az egyetem alatt jött Blues, újból kutyasuli, felkérés, hogy segítsek be a sulin, kikvez, tükör módszer, szemináriumok, szárnypróbálgatások a kanizsai kutyasulin, és végül jött Bandita, s vele fordult komolyra a dolog. Vele jött Őrmező, az ovi, a tanfolyamok, a megfigyelés, a segítői szerep, és nagyjából egy évvel ezelőtt a csoportvezetés. Néha átfut rajtam, hogy vajon miként alakultak volna a dolgok, ha Budapesten lakunk, és több lehetőségem van kutyázni. Fene tudja.

Azóta érzem teljesnek az életem, amióta a suli van. Szeretem a munkát a gazdákkal. Roppant kényelmes ügyes gazdikkal dolgozni, de az igazi kihívást a nehezebb esetek jelenik. (Bár a sok kihívás után felüdülés egy-egy tehetségesebb gazda. :) ) De igazán tanulni a problémás esetekből lehet. A gazdáknak mindig elmondjuk, hogy a kutya akkor érti meg a legjobban a szabályokat, ha engedjük hibázni. Ez ránk is érvényes - mi is akkor tanulunk, ha valami nem válik be, és új megoldást kell találni.

A kikvezeken az ember megtanul egy csomó elméletet, de igazán a gyakorlatban áll össze a sok elmélet és gyakorlat egy egésszé. Akkor értettem meg az összefüggéseket, amikor már oktatóként benne voltam. Mert az egy dolog, hogy az ember ledarálja a kötelező elméleti anyagot, de ezt élővé kell tenni a gazda számára, hogy fogyasztható legyen, hogy be tudja illeszteni a mindennapjaiba.

Az egyik kedvenc pillanatom az volt, amikor nemrég megkérdezett tőlem valamit az egyik gazda, és hirtelen nem tudtam a választ a kérdésére. De ahogy a gazdával átbeszéltük a problémát, a végére kikristályosodott a megoldás. Persze ilyenkor az ember próbálja leplezni a gazda előtt a tanácstalanságát, és csak magában ujjong, amikor rájött a válaszra. :) De miután minden kutya más és más, nem is lehet sablonokkal dolgozni. Nem is cél, hogy minden kutyából kockát csináljunk. A cél az, hogy a párosoknak segítsünk összecsiszolódni.

Kutyaiskolának hívjuk magunkat, de valójában nem az vagyunk. Nem a kutyákkal foglalkozunk, hanem a gazdákkal. Hozzájuk próbálunk bejutni, és nekik próbálunk segíteni abban, hogy ők megtalálják a hangot a kutyájukkal. Nem arra törekszünk, hogy rövid idő alatt minél több mindent beleverjünk a kutya fejébe, hanem arra, hogy ráébresszük a gazdát, hogy mit is jelent kutyát tartani. Hogy mit vállalt magára akkor, amikor azt a négylábút hazavitte, és hogy adott esetben min kell változtatnia ahhoz, hogy az esetleges problémák megoldódjanak. Közben persze a kutya megtanul minden lényeges dolgot, de a hangsúly mégis azon van, hogy segítsünk a mindennapi problémákban. Utána pedig már a gazdán múlik, hogy mit kezd a tudással. Felhasználja, és lesz egy kiegyensúlyozott, boldog kutyája, vagy veszni hagyja, és akkor előbb-utóbb a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez egy baromi fárasztó hobbi. Meló után hazajövök, összekapom magam, átnézem a jegyzeteimet, és megyek ki a kutyasulira, ahol lenyomom a 1,5 órás foglalkozást, utána még megbeszélünk, és nagyjából fél 10 és 10 között haza is érek. Pillanatnyilag most az öt munkanapból 4 ilyen. Olyan, mintha lenne egy másodállásom. Ehhez képest nagyon ritkán fordul elő velem olyan, hogy a munkából hazaérve úgy érzem, hogy nem akarok kimenni a sulira. Sőt.)

1 Tovább

Így védhetjük a kutyát a szívféregtől

Néhány héttel ezelőtt Szegeden szívférgességet diagnosztizáltak egy német juhászkutyánál, de sajnos az állatorvosok már nem sokat tudtak tenni, és a kutya végül elpusztult. A boncolás során az állat szívéből 38 darab 30 centis féreg került elő. Azt hiszem, ez minden kutyás egyik rémálma.

Aki utazott már valamilyen mediterrán országba a kutyájával, az valószínűleg az állatorvosától hallott már a szívféregről. Ezt a fonálférget szúnyogok terjesztik, és a lárvák a kutyában kifejlődve a szív jobb felében, valamint a tüdőartériában telepedhetnek meg. Kifejletten akár a 30 centit is elérhetik, és 7-8 évig is elélhetnek a kutyában. Többek között szívelégtelenséget, hasvízkórt, lábödémát és hasi ödémát okozhatnak, de szerencsés esetben a kutya tünetmentes is maradhat. (További részletek a szegedi esetről itt.)

Sajnos az utóbbi években többször is előfordult, hogy olyan kutya fertőződött meg a féreggel, amelyik sosem hagyta el az országot (a szegedi német juhászkutya is ilyen volt), tehát a szúnyogok már itthon is fertőzhetnek. Dr. Fok Éva parazitológus azt mondta, hogy egyelőre csak szórványosan, elsősorban a Tisza mentén és a déli területeken fordul elő a szívféreg. Abban az esetben azonban, ha a felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, és a kutyákat nem védik rendszeresen a szúnyogoktól, akkor néhány évtized múlva már sokkal komolyabb állategészségügyi problémát jelenthet ez a parazita.

A szívféreg életciklusa

A szívférgesség kezelése nehézkes, ezért az állatorvosok szerint sokkal inkább a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Jelenleg több olyan spot-on (csepegtetős) készítmény és nyakörv is kapható, ami alkalmas szúnyogok ellen vagy megöli a szívféreg szúnyogok által beoltott lárváit. A szerek egy része nem véd minden élősködőtől, ezért ha a szívféreg mellett a bolháktól és a kullancsoktól is meg akarjuk védeni a kutyát, akkor több készítmény alkalmazására is szükség lehet. Ismerek olyanokat, akik minden gond nélkül használnak nyakörv mellett spot-ont, de a választott szerektől függően érdemes erről kikérni az állatorvos véleményét. (Illetve lehet, hogy akkor célszerű egy gyártó termékeit kombinálni.)

Azok a szerek, amik könnyen hozzáférhetőek a patikákban vagy állatorvosoknál (valószínűleg vannak más készítmények is, de ezek az ismertebbek):

- Advantix spot-on: távol tartja a szúnyogokat, lepkeszúnyogokat, istállólegyeket, kullancsokat és bolhákat, valamint alkalmas a szőrtetvesség kezelésére is

- Stronghold spot-on: a szívférgesség megelőzésén kívül bolhák, orsóférgek és rühösség ellen jó

- Advocate spot-on: a szívférgesség megelőzésén kívül szintén a bolhák, orsóférgek, rühösség kezelésére alkalmas

- Scalibor nyakörv: dalos szúnyogok, lepkeszúnyogok és kullancsok távol tartására alkalmas, de hatóanyaga csípés esetén meg is öli őket

- ExSpot spot-on: alapvetően kullancs és bolha ellen, de a szúnyogok távol tartására is alkalmas

A szívférgesség nemcsak a kutyákra, de a macskákra nézve is veszélyes, ezért őket is célszerű védeni a szúnyogoktól. A fent említett cseppentős készítmények egy része náluk is alkalmazható.

1 Tovább

A világ első négy műlábbal élő kutyája

Két éve él műlábakkal Naki'o, a coloradói keverék kutya. Ujjait és farka végét még kölyökként, fagyás miatt vesztette el. Gazdája, Christie Pace már ilyen állapotban, 7 hetes korában fogadta örökbe a kiskutyát.

Naki'o nyolc hónapos korára egyértelművé vált, hogy valamit kezdeni kell a lábaival, és az állatorvosi asszisztensként dolgozó Christie ekkor talált rá az állatok számára művégtagokat készítő denveri OrthoPets cégre. Az ő támogatásukkal Naki'o mind a négy lábára műlábfejet kapott, s ha rohangászni nem is tud, azért a saját tempójában elég ügyesen tud közlekedni.

Forrás

2 Tovább

Ez az egyik legvagányabb nyári kutyás sport

A kedvencem az 1 percnél látható tétovázó kutya

Dock divingnak hívják, és az USA-n kívül még Nagy-Britanniában és Ausztráliában űzik. A kutyának egy 11-12 méteres dokkról kell a kb 120 centis vízbe vetődnie. A rekordot egy Baxter nevű malinois tartja egy 9 méter 42 centis ugrással.

Bandita talán egyszer vetődött így a vízbe, de úgy elmerült, hogy utána inkább visszavett a tempóból. Azóta dokkról nem próbáltam vízbe küldeni. :)

0 Tovább

EbGondolat

blogavatar

A kutyázás egy életforma

Utolsó kommentek