Help Sales ÁSZF

Kutyás imázsfilm Budapestről

A májusi kutya világkiállítás beharangozójaként a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete) ma közzétette a Budapestet bemutató kisfilmjét. Valószínűleg sok helyen fogja kellemetlen meglepetés érni a külföldi kiállítókat, amikor majd be szeretnének menni a kutyájukkal egy étterembe vagy kávézóba.

A magyar fajták nincsenek túlreprezentálva a filmben, erdélyi kopót, pulit, pumit, mudit, vizslát és komondort láttam, az agár, a drótos vizsla és a kuvasz kimaradt. Kár, mert jobban mutattak volna, mint az a töménytelen mennyiségű corgi.

0 Tovább

Gazdát keresnek az emberarcú kutyának

Igazán kifejező arca van annak az uszkár/shih-tzu keveréknek, amelyre a Gawker talált rá egy gazdátlan kutyákat hirdető oldalon. A két év körüli, Tonik nevű kutyát altatás elől mentették, és az indianai Mishawakában vár új gazdára.

Az oldal szerint Tonik nagyon barátságos, és türelmes gazdát keres. Van egy olyan érzésem, hogy Gawker írása után jópáran megrohamozták a mishawakai állatmentőket az emberarcú kutyát keresve.

7 Tovább

Agyvizsgálattal keresné a legjobb kutyákat a hadsereg

Tavaly egy ideig jártunk az ELTE Etológia Tanszékre egy kísérlet miatt, ami abból állt volna, hogy a kutyát befektetik egy funkcionális MRI készülékbe, és megnézik, hogy mi történik az agyában. Sajnos ez pont abban az időszakban futott, amikor azt se tudtam, hogy hol áll a fejem, így aztán végül kiszálltunk. Nagyon sajnáltam, mert kíváncsi lettem volna az eredményre, de akkoriban a kutyás dolgaim közül ez volt az, amit a legkisebb szívfájdalommal el tudtam engedni.

A kutyák agyának vizsgálata egyre inkább foglalkoztatja a kutatókat, hogy megértsék, a különböző folyamatok mely agyterületeken zajlanak. Nagyon érdekes lenne, ha például kiderülne, hogy az ember felismerése ugyanott történik, ahol a fajtársaké.

Az amerikai hadsereget teljesen más szempontból érdekli a kutyák agya. Katonai célokra már nagyon régóta használnak kutyákat (pl. az Oszama bin Laden elleni akcióban is részt vett egy malionis), de ezeknek az állatoknak a képzése rendkívül költséges, ezért nem mindegy, hogy milyen alapanyagból dolgoznak. (Aki már próbálkozott kutyák tanításával, tudja, hogy milyen különbségek vannak nemcsak a fajták, de az egyes egyedek között is.)

Katonakutya AfganisztánbanKatonakutya Afganisztánban

Az amerikai Védelmi Minisztérium kutatási részlegének (Darpa) legújabb programja, a FIDOS (Functional Imaging to Develop Outstanding Service-Dogs) célja, hogy MRI vizsgálattal válasszák ki a katonai célokra leginkább alkalmas kutyákat. Elképzeléseik szerint így hatékonyabban és olcsóbban tudják majd képezni az ebeket. (A Darpa korábbi ötletei között olyan elképzelés is szerepelt, hogy gépekkel automatizálnák a kutyák képzését...)

A kutatók úgy gondolják, hogy azok a kutyák, amelyek agya nagyobb aktivitást mutat a kiképzők jeleire, alkalmasabbak a képzésre. Az agyvizsgálattal szerintük a hiperszociális kutyákat is ki lehetne választani, akiket aztán terápiás kutyaként használhatnának csatatérről visszatért katonák mellett. A Darpa szakemberei nemcsak a kutyák kiválasztására használnák a fMRI-t, hanem hogy megértsék a kutyák tanulási mechanizmusait, és új, hatékonyabb tanítási módszereket dolgozzanak ki.

Ahhoz, hogy ezeket a teszteket el tudják végezni, a kutyákat először hozzá kell szoktatni az MRI zajához, és meg kell nekik tanítani, hogy mozdulatlanul feküdjenek a több percig eltartó vizsgálat során. Egy izgága kölyökkutyánál pedig nem biztos, hogy ez olyan egyszerűen fog menni. Mindenesetre arra kíváncsi leszek, hogy mik derülnek ki a kutyaagyról, mert még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy hogyan is gondolkodnak ezek az állatok. Az biztos, hogy ezek a vizsgálatok elég érdekes irányba viszik el a kutyák oktatását.

0 Tovább

Amikor a kutya autónak hiszi magát

0 Tovább

Veszélyes a népszerű kutyarágóka

Bandita kölyökkorából maradt meg az a szokásom, hogy ha egyedül hagyom a kutyát, akkor adok neki valami rágnivalót. Régebben ez egy töltött Kong vagy valami nagyobb rágcsa volt, de mostanában már csak kisebb ropikat kap.

Bár nem olvastam el a zacskón lévő leírást, hogy ezek miből készülnek, de valószínűleg bőrből. A préselt csontok egy része ebből készül, de közkedveltek a bikacsök rágókák is, ami valójában nem más, mint szárított bikapénisz. Aki járt a Fressnapfban a kutyarágcsák környékén, biztos találkozott vele, vékony és hosszú, lásd a lenti képen. De készítenek olyan műcsontokat is, amiket bikacsök darabokkal töltenek.Egy most megjelent kutatás (az 50. oldalon kezdődik) szerint ezek a bikacsökből készült rágókák nem túl egészségesek, és nemcsak hizlalnak, de baktériumokat is tartalmazhatnak. A jutalomfalatok kalóriatartalmát szerintem nem sok gazda szokta keresgélni, pedig nem mellékes, hogy a rendszeres napi étkezés mellett mennyi és milyen egyéb kaját kap a kutya. Amerikai és kanadai kutatók 26 bikacsök rágcsát vizsgálva megállapították, hogy egy 10 centis darab 36-88 kalóriát tartalmaz, ami a dokik szerint elég sok. Próbáltam adatot találni arra vonatkozóan, hogy a különböző súlyú kutyáknak mekkora a napi kalóriaigénye, de ahány oldal, annyi érték. Még talán a chicagoi Animal Medical Center táblázata tűnik a leghitelesebbnek, szerintük pedig egy 10 kilós kutyának 600 kalória a napi szükséglete, míg egy 30 kilósnak 1600 kalória. (Ez persze függ az állat aktivitásától is, és attól, hogy ivartalanítva van-e.)

Nemcsak a kalóriatartalma magas a bikacsöknek, de baktériumokat is tartalmazhat. A huszonhat mintából egy Clostridium difficile-vel, egy meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus-szal (MRSA), hét pedig Escherichia coli-val volt fertőzött. Ezek a baktériumok nemcsak a kutyára, de a gazdára is veszélyt jelenthetnek a kutatók szerint, ezért azt javasolják, hogy aki ilyen jutalomfalatot ad a kutyájának, az utána alaposan mosson kezet. (A gyerekeknek, időseknek, kismamáknak és legyengült immunrendszerűeknek pedig kifejezetten ellenjavalják ezeknek a kezelését.)

A bikacsök összetételének elemzése mellett a kutatók egy online kérdőívet is készítettek, amit állatorvosokkal és gazdákkal töltettek ki. A kitöltő állatorvosoknak csak 62%-a, a kutyatulajdonosoknak pedig 44%-a tudta, hogy miből készülnek ezek a rágókák.

1 Tovább

Házőrző plüsskutya

A goldenekről általában azt tartják, hogy nem jó házőrzők, mert csak képen nyalják a betörőt. Azt ugyan nem tudom, hogy egy igazi betörővel Bandi mit csinálna, de az szinte biztos, hogy nem várná tárt karokkal. :)

Fajtájára kevésbé jellemző módon Banditában elég erős a védőősztön. Ha már egy picit gyanúsabb dolgot lát az utcán, azonnal befeszít, és ugat. Ha embertől nagyobb pressziót kap, szintén. Éppen ezért nem is erőltettem nála a terápiázást (noha még mielőtt kiválasztottuk volna, ezen is gondolkodtam), mert nem szereti, ha idegenek csak úgy gyömöszkölik, pláne fura mozgással közelítenek felé.

I'm gonna kick you out!
I'm gonna kick you out!

Alapesetben itthon az őrzés nem szokott megnyilvánulni, például nem áll neki azonnal ugatni, ha valaki zörög a lépcsőházban, csak beáll az ajtóval szemben, és figyel. Bezzeg vidéken szüleimnél! Ha leérünk, rögtön átkapcsol házőrző üzemmódba. Kertes ház, így baromi jól lehet a kerítésnél ugatni a bicikliseket, lovaskocsit, önsétáltató kutyákat. Éjszaka fel se jön az emeletre, hanem a földszinten alszik az ajtó előtt. Ha valaki akkor ér haza, amikor ő már/még alszik, azonnal jelez. 

Esti sétáknál megnyugtató, hogy ilyen, bár tény, hogy nem tudom, éles szituban hogy reagálna. Sokszor eszembe jut, hogy ki kellene próbálnunk az ŐV-t, hogy kontroll alá tegyük ezt a viselkedést, de a retrieversportos célok miatt nem merem megkockáztatni. Majd talán egyszer...

0 Tovább

Hókutya

via facebook, készítette Hanó Szilvia

0 Tovább

Tél

Behavazódtunk. Eredetileg úgy volt, hogy tréningezni megyünk hétvégén, de végül a hó miatt elmaradt. Helyette elmentünk az alapfokos tanfolyami előadást megelőző kutyás bemutatóra, kétszer voltunk Normafán, beálltam ovizni, Viktor pedig bement Bandival klubra.

Hétfőn indult egy alapfokú csoportom, és a gazdiknak most szombaton volt a kutya nélküli foglalkozás, ezért mentünk el bemutatózni. Egész jól sikerült, ahhoz képest, hogy Bandinak tök idegen kutyák mellett kellett dolgozni. Picit azért aggódtam, amikor gyakorlás közben megállás nélkül kommentált mindent, de a bemutató alatt már csendben volt.


Még több kép a bemutatóról itt

Utána felmentünk Normafára, és mikor a síháznál megláttuk a tömeget, rögtön mentünk is tovább a KFKI felé, és ott mentünk be az erdőbe. Nagyon jót sétáltunk, nagyon meseszerű volt az erdő a hófehér fákkal. A végére Bandi úgy elfáradt a hóban futkosásban, hogy állandóan előreszaladt húsz métert, majd lefeküdt fát rágni, és várta, hogy beérjük. Utána nem kellett ringatni, de minket sem.Eredetileg úgy terveztem, hogy ma bemegyünk klubfoglalkozásra, mert már vagy 1 éve nem voltam. A klub ugyanis párhuzamosan fut az ovival, és szinte minden vasárnap oviban vagyok. Hosszú idő után úgy tűnt, hogy lesz egy olyan hétvégém, amikor végre tudok klubozni, de aztán végül be kellett ugranom helyettesíteni, úgyhogy Viktor ment klubra. Egymás melletti pályákon voltunk, Viktor szerint picit be is zavartam a kutyának, mert néha meghallotta a hangom... De azért ügyik voltak. :)Ebéd után ma is mentünk Normafára, most egy volt tanítványomék is csatlakoztak. Radar egy hatalmas öntudattal megáldott terrier keverék. :) Megállás nélkül rohangászott, követte Bandit mindenhová, és nehezen akarta megérteni, hogy Bandi nem akarja odaadni neki a botját. Jó sokat csúszkáltunk, jól elfáradtunk. Kár, hogy már olvad a hó. :(

Még több kép a Normafáról itt

0 Tovább

Madarakra vadászunk

Bandi pár napja felfedezte, hogy madarak telelnek ezen a fán. Azóta minden sétán meg kell nézni, hogy megvannak-e még.

0 Tovább

A vadászkutya és a nyúl

0 Tovább

EbGondolat

blogavatar

A kutyázás egy életforma

Utolsó kommentek