Új vizsgálatot indított az ELTE Etológia Tanszék, hogy felderítsék, hogyan idősödnek a magyar kutyák. Ahhoz képest ugyanis, hogy az ebek milyen sokáig élnek az ember mellett, nagyon keveset tudni az öregedésükről, fizikai és mentális állapotukról.

A kutya ma már elsődlegesen házikedvenc, és az állattartási szokások megváltozásával egyre több az idős kutya. Ezeknek a kutyáknak az életminősége azonban nem mindig a legjobb, és jelentősen javítható lenne megfelelő táplálással és rendszeres, öregséget megelőző gyakorlással, emberrel való interakcióval. Az Etológia Tanszék munkatársai legújabb vizsgálatukban azt szeretnék kideríteni, hogyan alakulnak az idős kutyák viselkedési szokásai, és hogy a gazdák észreveszik-e (és mikortól), hogy megváltozott a kutya viselkedése.

Pötyim 10 éves koráig nagyon fitt volt, utána kezdett el öregedni

Ennek tanulmányozására kanadai minta alapján összeállítottak egy kérdőívet, amely még az állatorvosok számára is hasznos lehet. A kérdőívben rákérdeznek a kutyák tájékozódási képességére, aktivitására és szociális érdeklődésére is. A kitöltés után a gazdi egy azonnali értékelést kap, így képet kaphat arról, hogy testileg és szellemileg milyen korban van a kutyája.

Segítsétek az etológusok munkáját azzal, hogy kitöltitek a kérdőívet! Nem baj, hogy ha a kutya még nem idős, az összehasonlítás miatt fiatal kutyák adataira is szükség lesz.

A kitöltők között nem mellékesen kutyáknak szánt memóriajátékokat és Purina termékeket sorsolnak ki. :)