Hétvégén kétnapos életmód és ösztönkezelési szemináriumon voltam Népszigeten. Tavaly már egyszer részt vettem egy ilyenen, de most kibővült programot ígértek, ráadásul az ismétlők féláron részt vehettek, így elmentem. Szombaton kutya nélkül voltam, de vasárnap már jött velem Bandi is.

Szombaton főleg az élemódról volt szó, Gábor (a Korom) beszélt kulcsingerekről, ösztönenergia-keringésről, gátlásról, motivációról, pihenésről. A szaftosabb dolgok vasárnap kerültek terítékre, így az ösztön, a különböző tulajdonságok szerepe, a tükör módszer lényege és a büntetés. Sokan hoztak kutyát, így a legtöbb helyzetet élesben is meg tudtuk nézni a kutyákon. A két nap legjobb pillanatai szerintem azok voltak, amikor felálltunk egy sorba, és mindenki próbálta kivitelezni a szemmel verést egy előtte álló képzeletbeli kutyán. :)) Szép kis grimaszok születhettek akkor, én konkrétan annyira befeszítettem a karomat, hogy utána teljesen elzsibbadt.

Sokat vaciláltam, hogy vigyem-e Bandit, de aztán úgy voltam vele, hogy ezt a helyzetet is szokni kell (amikor egész nap nyugiban fekszik mellettem), így jött velem. A sulin nyüzsgő rengeteg kutya hatalmas inger volt számára, de jól viselte, és szépen figyelt rám (ott értékeltem igazán, hogy sípot, ill. füttyöt használok behívásra). Délelőtt kicsit nehezen bírt nyugton maradni, sokszor felállt, fát rágott, fűcsomót tépett, de aztán délután már póráz nélkül is elvolt a székem mellett, bár folyamatosan készenlétben volt.

Még vasárnap reggel tette fel Gábor a kérdést, hogy ki milyen életmód programot űz, ill. tervez űzni a kutyájával. Volt ott agility, őrző-védő, nyomkövetés, mantrailing, én meg nagy vagányan mondtam, hogy vadászat/retrieversport. Tök egyedül voltam. Persze nem számítottam nagy tömegre, de nem gondoltam volna, hogy a sok vadászkutyás (és retrieveres) közül rajtam kívül senki más nem szeretne azzal foglalkozni, amire alapvetően kitalálták a kutyáját. Ez mondjuk abból is fakadhat, hogy sokan idegenkednek az élővadas vadászattól, a dummysportról meg még nem hallottak. Na de majd mi megmutatjuk! :)))