Meglévő szerződésük ellenére megtiltották az újlipótvárosi kutyások részvételét a kerületi önkormányzat által szervezett május 21-i Életmód-napon. Az önkormányzat azzal indokolta döntését, hogy a rendezvény helyéül szolgáló Szent István park környékén lakók demonstrációval fenyegették meg a szervezőket, ha a kutyások is ott lesznek, továbbá támadásnak vették a múlt pénteken átadott lakossági kérelmet, melyben azt kérték, hogy próbálják meg minél előbb normalizálni a kutyások helyzetét a kerületben, és hozzanak létre egy új kutyafuttatót (amely alkalmas is kutyafuttatásra).

A kutyások előzetesen plakátokkal hirdették a részvételüket a rendezvényen, és kutyás bemutatóval, kérdőívekkel, szemétszedéssel készültek.

Újlipótvárosban bő egy hónappal ezelőtt kezdett elmérgesedni a helyzet a kutyások és a nemkutyások között. A Szent István park környékén a jelenlegi kijelölt kutyafuttató mindössze kb. 3 méter széles, és teljesen alkalmatlan a kutyafuttatásra. A kutyások ezért a park egy elkerített részét használták. Ez azonban közvetlenül egy játszótér mellett található, s a játszótérre csak a kutyások által használt területen áthaladva lehet bejutni, így itt rendszeresek voltak a konfliktusok. A Főkert végül múlt héten leszerelte a területet körülvevő kerítés kapuit, ezért már nem szökésbiztos a hely, és a közterületesek is büntetnek, ha valaki ott póráz nélkül sétáltat kutyát.

A kutyások a városi kutytartókat összefogó EB OVO Egyesület bevonásával tárgyalásokat folytatnak az illetékes és a fővárosi önkormányzattal. Információim szerint ma délután fogadta őket György István főpolgármester-helyettes, hogy minél előbb megoldást találjanak a problémára.

Nekünk itt a 11. kerületben szerencsénk van, mert sok a zöldterület, és több kijelölt futtató is van környéken. Ezek egy része szintén alkalmatlan egy nagyobb méretű kutya lemozgatására, de az Öböl szélén lévő futtató minden igényt kielégít. 

Ti mit gondoltok, mi lehet a megoldás?