Bár egy hónappal ezelőtt azt írtam, hogy megoldódik a kutyafuttató-probléma Újlipótvárosban, néhány nappal ezelőtt egy olyan hír kapott szárnyra, miszerint a futtatót kolontári vörösiszappal töltötték fel. A forrás egy parkban dolgozó munkás, aki vélhetően csak viccnek szánta a megjegyzést, ám egy környéken lakó úgy döntött, bevizsgáltatja a talajt. Az eredmények mindenkit megleptek, ugyanis a mérések szerint a talajmintában az arzén mennyisége a megengedettnek sokszorosa volt (de a vörösiszaphoz nincs köze).

A vizsgálat eredményét a Főkerthez is eljuttatták, s ők ennek hatására saját vizsgálatot rendeltek el a parkban, a mintavételre múlt hét pénteken (szept. 9-én) került sor. Az akkreditált talajvizsgálat eredménye tegnap lett meg, és megerősíti az első mérést, valóban a megengedettnél több arzént tartalmaz a talaj. Pontos értékeket nem hoztak nyilvánosságra, de a Tények munkatársa jelen volt vizsgálatoknál, és a riport szerint 30 százalékkal haladja meg az engedélyezett határértéket az arzén mennyisége. Ezzel szemben a Főkert közleménye szerint csak kismértékben lépi túl a rendeletben megszabott értéket.

 

 

Ezeket a határértékeket általában elég rendesen lenyomják, így valószínűleg akkor sem okoznak komoly problémát, ha a mért érték ennél valamivel magasabb. Ugyanakkor biztos nem vinném oda nyugodt szívvel a kutyámat, hogy ha tudnám, hogy arzénnal szennyezett a talaj. Nem jártam még a parkban, de ha a futtató mellett van egy játszótér is, akkor valószínűleg a szülők is kerülni fogják a helyet. Úgyhogy ezt most elég rendesen sikerült elszúrni, nem tudom, hogy fogják megnyugtatni a népet. A végén majd nem marad más, mint a talajcsere.

Tény, hogy egy akkora területen, mint a park, a két mintavételi hely kevés, és ezek közül is csak az egyiknél volt emelkedett az arzén mennyisége, tehát elhamarkodott lenne azt mondani, hogy a park tele van arzénnal. A Bálint Analitika munkatársai ezért ismét mintát vettek, de ezúttal több helyről, hogy kiderüljön, miért van annyi arzén a talajban. A labor szerint az is elképzelhető, hogy a kutyaürüléktől ilyen magas az arzéntartalom… Nem tudom, mennyi arzént tojik a kutya, csodálkoznék, ha ez lenne a megoldás.

Ilyennek álmodta meg a Főkert a parkot

A Főkert amúgy egy hónappal ezelőtt látott neki a kutyafuttató kialakításának a Szent István Parkban, és szeptember közepére ígérték a kutya-tornapályával (néhány fix agility akadállyal) ellátott terület átadását. Közleményük szerint azonban a vizsgálatok következtében az átadás csúszni fog, és az extra költségek miatt kevesebb akadályt és padot fognak kihelyezni, vagyis a kutyások fognak szívni azért, mert valaki rossz talajt vitt a futtatóra.